De Heilige Nachtreis

Ik begin met de naam van Allah. Degene Die veel genade geeft in ons dagelijks leven aan de gelovigen en de ongelovigen. Degene Die veel genade geeft in het Hiernamaals aan de gelovigen.

Wij danken Allah en prijzen Hem voor de weldaden, die voor ons ontelbaar zijn, Die Hij ons heeft gegeven zonder dat Hij ons dit verplicht is. Die de Eigenaar en de Heer van de hele schepping is.

Wij vragen Allah om de eer van onze Profeet Moehammed (محمَّد) te verhogen en zijn volk te beschermen tegen datgene waarvoor hij vreesde.

Allah zei in de Koran in Soerat El-Ba-qa-rah (سورة البقرة) Ayah 281:

﴿ وَاتَّقُوا يَوْمًا تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَا كَسَبَتْ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ ﴾

Deze Ayah betekent: [En vrees de dag waarop jij zal herleven en door Allah beoordeeld zal worden. Dan, gebaseerd op iemands daden in dit leven, zal men ofwel worden beloond of worden gestraft en zij zullen nooit onrecht worden aangedaan].

O Allah, geef ons de kennis die voor ons gunstig is, begunstig ons met de kennis die U ons heeft gegeven en vergroot onze kennis.

O Allah, wij zoeken onze toevlucht bij U tegen het gedrag van de helbewoners.

O Allah, bescherm ons tegen de ellende die nadelige effecten op ons geloof heeft. O Allah, bescherm ons tegen dit leven, zodat het niet onze grootste zorg wordt. O Allah, geef niemand de macht over ons die geen genade voor ons heeft.

Jullie moeten weten dat Allah zei in de Heilige Koran:

﴿ سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ ءايَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ ﴾

Wat betekent: [Lof aan Allah, Degene Die Zijn Dienaar Moehammed in staat stelde deze nachtreis te maken van El-Mesdjid El-Haraam in Mekka naar El-Mesdjid El-Aqssaa in Jeruzalem, dat omringd is door een gezegend land].

In deze dagen verschijnt voor ons een Heilige gebeurtenis. Die ons verwijst naar de hoogheid en de hoogachting van onze Profeet Moehammed, moge Allah zijn status verhogen. Het is het Mirakel (Wonder) van de Heilige Nachtreis (El-Israa' الإسراء) en de Reis van de Profeet Moehammed naar de Hemelen (Al-Mi^raadj المعراج). Het Mirakel waarmee Allah onze Profeet Moehammed geëerd heeft, moge Allah zijn eer en status verhogen. Het is één van de vele Mirakelen waarmee Allah onze Profeet geëerd heeft.

De Profeet Moehammed, moge Allah zijn eer en status verhogen, was in Mekka in het huis van zijn nicht Oemoe Hani' (أم هانىء). Zij is de zus van onze meester ^Aliej bnie Abie Talib (علي بن أَبي طالب). De Profeet Moehammed sliep toen tussen zijn oom Hamzah (حمزة) en zijn neef Dja^far bnie Abie Talib (جعفر بنِ أَبِي طالب). De Engel Djibriel (جبريل), vrede met hem, kwam naar hem. Hij scheurde het plafond van het huis open zonder dat er ook maar een steen of zand op hen viel. Hij maakte de Profeet wakker en ging met hem naar de Moskee El-Mesdjid El-Haraam (المسجد الحرام). El-Mesdjid El-Haraam is de grote moskee in Mekka, in deze moskee bevindt zich de Ka^aba (الكعبة). De Engel Djibriel liet de Profeet Moehammed achterop El-Boeraaq klimmen. El-Boeraaq (البراق) is een van de dieren van het Paradijs, wit van kleur, lang, iets groter dan een ezel en kleiner dan een muildier. Het is overgeleverd dat toen de Profeet er op wilde klimmen, dat El-Boeraaq dat moeilijk voor zichzelf vond. Het was niet moeilijk omdat hij het weigerde of zich terughield, maar doordat hij beefde van blijheid omdat de Profeet op hem klom. De Engel Djibriel pakte hem bij zijn oor en zei tegen hem: blijf stevig staan, want voorheen heb jij nog niemand gehad die jou ging bestijgen die bij Allah beter is dan Moehammed. De Profeet, moge Allah zijn eer en status verhogen, klom op El-Boeraaq. El-Boeraaq reisde met hem af en hij zette zijn poot op de verste afstand die zijn oog kon zien. Elke stap van zijn stappen is zo groot als de verste afstand die een oog kan zien. El-Boeraaq is een wonderlijk dier, dat anders is dan wat we in ons dagelijks leven gewend zijn.

De Profeet Moehammed, moge Allah zijn eer en status verhogen, kwam tijdens zijn Nachtreis langs El-Medinah El-Moenauwwarah (المدينة المنورة), waar hij nog niet naartoe geëmigreerd was. Hij heeft daar twee Rak^aat (ركعات) gebeden. Hij deed dat ook in Tur Sinai (Toer Seinaa' طور سيناء) waar Mozes (Moesaa موسى) was toen hij de Spraak van Allah hoorde (de Spraak van Allah die geen letter was, geen geluid, geen taal en die niet op de spraak van de schepsels lijkt.). Hij deed dat ook in Med-jen (مدين) het land van de Boodschapper van Allah Shoe^aib (شعيب). En in Bethlehem waar Jezus (^Iesaa عيسى) de zoon van Maria (Merjem مريم) geboren is, moge Allah zijn status verhogen. De Profeet heeft tijdens zijn Nachtreis veel wonderen gezien. Van deze wonderen zag hij de wereld (Ed-Dunjaa الدنيا) in de vorm van een oude vrouw. Dat betekent dat de duur van de wereld die nog resteert, korter is dan de duur die al voorbij is gegaan. Het Hiernamaals is dichterbij, dus het is belangrijk dat de mens zich daar op voorbereidt.